19:00

Rolada z masą z mrożonych truskawek

masa truskawkowa
Nie możemy się doczekać sezonu na truskawki. 
W oczekiwaniu na nasze ulubione owoce często sięgam po mrożone. Najczęściej wykorzystuję je do sosów, którymi dzieci uwielbiają polewać kopytka lub słodkie pierożki. 
Tym razem powstał pyszny deser. W sezonie możecie oczywiście wykorzystać truskawki surowe (z pominięciem  gotowania). 

Składniki:
biszkopt (blaszka 35 cm x 25 cm):

  • 3 jajka
  • 5 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (do posypania ściereczki)
Białka jajek ubić na sztywno z cukrem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, a następnie dodać mąki z proszkiem do pieczenia (wmieszać przy pomocy łyżki). 
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 10 minut w 180 stopniach. 
Upieczony biszkopt (jeszcze gorący) przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Biszkopt ułożyć do góry spodem i zdjąć papier do pieczenia. Ciasto zwinąć razem ze ściereczką - zwijać od dłuższego boku. Odstawić do ostudzenia. 

Masa z mrożonych truskawek:
  • 200 g truskawek mrożonych (u mnie truskawki Poltino)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Truskawki umieścić w garnku. Dodać cukier i sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż większość soku się zredukuje (można też przyśpieszyć ten proces i trochę soku odlać). 
Truskawki ostudzić i zmiksować. Do ostudzonych truskawek dodać rozpuszczoną żelatynę (może być gorąca) i całość dokładnie wymieszać. 
Śmietankę 30 % ubić na sztywno i wymieszać z truskawkami. Włożyć na kilka minut do lodówki. 

masa truskawkowa

Ostudzony biszkopt rozwinąć. Posmarować tężejącą masą truskawkową i zwinąć w roladę. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na min. 2 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz